Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 Kép

 

 A triatlon 

 
        A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló fiatal sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. A triatlonban versenyző sportolókat triatlonistának vagy – nálunk kevésbé elterjedt szóval – triatlétának is nevezik.
 

 Kép

 

  A triatlon sportág története

 
         Scott Tinley kaliforniai atléta, triatlon-történész és író kutatásai alapján a triatlon sportág Franciaországból származik. Az 1920-as és 1930-as években volt egy népszerű francia verseny, amit több névvel is illettek: "A három sport" ("Les trois sports"), "A találékonyak versenye" ("La Course des Débrouillards") és "A sokoldalúak versenye" ("La course des Touche á Tout").
Egy 1920-as forrás a francia L'Auto napilap riportja szerint "A három sport" nevű verseny 3 km futásból, 12 km kerékpározásból, végül a Marne csatorna átúszásából állt, és a mai modern triatlon-versenyekhez hasonlóan a különböző versenyszámok közt nem tartottak szünetet.
        Más francia újságokban is találtak hasonló írásokat, például egy 1927-es marseillei-i versenyről. La Rochelle városból is származik egy 1934-es cikk ugyancsak "A három sport" nevű versenyről, ami a fent leírtakhoz hasonlóan zajlott más távokkal és sorrenddel: először egy kb. 200 m-es csatornaátúszás, majd azt követte 10 km kerékpározás a város kikötője körül, végül 1200 m futással zárult az André-Barbeau stadionban.
 

 Kép

 Jellegzetes kép a depóról

 
         Az 1930-as évek óta elcsendesültek a triatlon jellegű versenyek egészen 1974-ig, amikor is egy csapat dél-kaliforniai, Mission Bay menti jóbarát együtt kezdett el edzeni. Ez az esemény jól dokumentált, megbízható forrásból származik, a francia versenyektől teljesen függetlenül. A fiatalok közt akadtak futók, úszók, és kerékpárosok is. A hosszú edzésprogramokat versenyekké formálták át, és 1974. szeptember 25-én megtartották az első hivatalos triatlon versenyt Fiesta Island Rave Triathlon néven , s ez a dátum egyben a mai modern triatlon születésnapja is. Ez a verseny 0,5 mérföld úszásból, 5 mérföld kerékpárból és szintén 5 mérföld futásból állt.
 

 2010-es Ford IronMan beharangozó

 
         Ám van még egy elmélet, ami szerint a triatlon őshazája Hawaii. Ez sem egy légből kapott történet, hiszen az első modern hosszútávú triatlonversenynek valóban Hawaii adott helyszínt. Dr. Martin Engelhardt könyve szerint valahogy így kezdődhetett az egész, négy sportoló versengéséből:
 

 " Én le tudok úszni 3,8 kilométert! Én meg le tudok kerékpározni 180 kilométert! Én meg lefutok egy maratont! - fitogtatta erejét három sportoló a Hawaii szigeteken, miközben közbeszólt egy negyedik: ez mind semmi, de én folyamatosan egymás után mindhármat megcsinálom! A vitát tett követte, és ezzel megszületett a triatlon legendája."

 

 Kép

 Az 1982-es év Hawaii Ironman plakátja

 
         A Hawaii Mid-Pacific Road Runners futói és a Waikiki Swim Club úszói közt már régóta fennállt a vita, hogy vajon melyik sportág fejleszti jobban az állóképességet, azaz kik a legfittebb atléták. A versengésbe a kerékpárosok is beszálltak, s így kezdett összeállni a döntő megoldás terve. Végül John Collins flottaparancsnok és felesége, Judy állt elő konkrét javaslattal. A házaspár már évek óta alkalmazta mindhárom sportágat alaposan kidolgozott edzésterveikben katonáik állóképességének fejlesztésére, és ösztönzésképp kisebb versenyeket is rendeztek a San Diego öbölben. A környékbeli sportolók jól ismerték ezeket a kezdetleges triatlon versenyeket, ezért nem lepődtek meg, mikor az admirális előállt az igazi erőt próbáló javaslattal, az első Hawaii Ironman Triathlon-nal, ötvözvén a Waikiki Roughwater Swim 3,862 km-es úszóversenyt az eddig kétnaposként megrendezett around-Oahu Bike Race 115 mérföldes (kb. 180 km) kerékpárversennyel és a Honolulu Marathon-nal (42,195 km). A verseny napján, 1978. február 18. reggelén az indulók rajt előtt egy kis papírt kaptak a versenyszabályzattal, és pár buzdító sorral:
 

  "....Ússz 2,4 mérföldet! Tekerj 112 mérföldet! Fuss 26,2 mérföldet! És henceghetsz egész életed hátralevő részében!..."

(U.S. Navy Commander John Collins)

 
         Tizenöt sportoló állt rajthoz, és tizenegy sikeresen teljesítette az első Hawaii Ironman Triathlon erőt próbáló távját. John Collins még a verseny előtt kijelentette: "Aki elsőként ér célba, joggal megérdemli az Ironman nevet."
A világ első Ironman-je 11 óra 46 perc és 58 másodperc versenyidővel Gordon Haller lett, aki tengerészgyalogosként szolgált a szigeteken, és minden szabadidejét a flottaparancsnok, és felesége által kidolgozott edzésekkel töltötte.
 

 Kép

Gordon Haller

 
         Az elmúlt évtizedek alatt a triatlon sok változáson ment keresztül, kialakultak és letisztázódtak a versenyszabályok, de ami még fontosabb, szerte a világban elterjedt és egyre több sportolót csábít el a maga sajátos kihívásaival.
 

 Kép

 Küzdelem a vízben

 
 

 Az olimpiai távú triatlon és az Ironman

 
         A triatlont sokan azonosítják az Ironman versenyekkel. Ez részben helyes, részben pedig tévedés. Az olimpiai távú triatlon és az Ironman ma már teljesen függetlenül működnek. Maga a sportág eredete már megmagyarázza a későbbi külön utakat. Leglátványosabban földrajzilag lehetne elkülöníteni az Ironmant és az olimpiai triatlont. Az Ironman bölcsője az USA, míg az olimpiai triatlon Európából ered.
        A World Triathlon Corporation (WTC) - ami egy profitorientált cég - foglalkozik a hosszútávú triatlonnal, azaz az Ironman versenyekkel. Az International Triathlon Union (ITU) nemzetközi triatlonszövetség pedig egy non-profit szervezet. Az ITU Habár rendez hosszútávú triatlon versenyeket is, az olimpiai távot jelölte meg világbajnoki versenytávnak, az Ironman versenyt pedig nem fogadja el hivatalos triatlon világbajnokságnak.
 

 Rokon sportágak, változatok:

 
  • Duatlon: sorrendben futásból, kerékpározásból és futásból álló sportág.
  • Aquatlon: sorrendben futásból, úszásból és futásból vagy csak úszásból és futásból álló sportág.
  • Téli Triatlon: sorrendben futásból, hegyikerékpározásból és sífutásból álló sportág.
  • Quadriatlon: sorrendben úszásból, kajakozásból, kerékpározásból és futásból álló sportág.
  • Tereptriatlon, terepduatlon:olyan triatlon- vagy duatlonverseny, amely (triatlon esetén) nyílt vízi úszásból, hegyikerékpározásból és terepfutásból áll. A kerékpáros és a futópálya elsősorban burkolatlan utakon, lehetőleg nagy szintkülönbséggel van kijelölve.
  • Ultratriatlon: a klasszikus Ironman távjánál hosszabb triatlonverseny. Általában a hivatalos Ironman táv egészszámú többszörösei. 2X, 3X, 5X, 10X, stb.
 

Magyar Triatlon Szövetség

 

Kép

 

A Magyar Triatlon Szövetség hivatalos távjai felnőtt versenyzők számára:

Táv (km-ben): úszás - kerékpározás - futás 

 
  • Sprinttáv: 0,75 - 20 - 5
  • Olimpiai táv: 1,5 - 40 - 10
  • Középtáv: 2,5 - 80 - 20
  • Hosszú táv: 3,8 - 180 - 42,195
 
 
 
Forrás: "Racsek Éva - Egy fiatal olimpiai sportág, a triatlon nemzetközi médiamunkája." című szakdolgozat alapján, a szerző hozzájárulásával.
Egyéb: wikipédia
 
 
 
       A végére marad a leendő triatlétáknak egy jótanács. Az úszósporttal szemben a triatlonban nemcsak a jó időeredmény, hanem az energiák tartalékolása is fontos, hiszen a vízből kijőve még két versenyszámot kell teljesíteni. A triatlonisták ezért igyekeznek kímélni a lábukat.
 

 Kép

Helytelen úszótechnika. Ez a versenyző mellőzi a karmunkát, és nem teszi be rendesen a fejét a vízbe, viszont erős mellúszó lábtempókat használ. Valószínűtlen, hogy ilyen energiapazarlás után eredményesen tudjon kerékpározni és futni:)

 
        Az internetes adatgyűjtés során rengeteg képpel találkoztam, a következő már csak közvetve kapcsolódik a témához a fent említett erős lábmunkáról jutott az eszembe... de szerintem a szinkronúszás egy fura sport:)

 

 Kép

 

 
 
 

 Néhány kedvcsináló videó

 
 
 
 
 

 

Egy kis "háztáji" :)

 
 

 

 

 Külföldiek