Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kép

 

 A sárkányhajózás története.

 

         A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.
Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.
       Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.

 

 

2009-es Sárkányhajó Világbajnokság (Magyar Csapat a videón)

 
 

         Eltekintve attól hogy, néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyeken, a kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág.
Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapuri utazási irodákon keresztül érkezetek Európába. 1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként. A következő jelentős állomás volt 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban.

 

Kép

 

         1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF), amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első európai klub legénységek közötti Sárkányhajó EB -t, majd ezt követően minden évben (Schwerin, Berlin, Nottingham, Silkeborg, Duisburg) megtartották 1997-ig. 1996-ban Silkeborgban párhuzamosan az európai klub legénység EB-vel, lezajlott az első majd 1997-ben Duisburgban a II., 1998-ban Rómában a III. Nemzetek Közötti Sárkányhajó EB is. 1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak EB -t.

 

Kép

 

         A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) 1991-ben alakult. Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben, a másodikat 1997-ben Hong-Kongban, a harmadik pedig 1999-ben Nottinghamben került lebonyolításra.
1998-tól páros években klubok között, páratlan években a nemzetek között tartanak VB-t.

 

Kép

 

        A sportág történelmében nagy mérföldkőnek számít 2007. április 27-e, amikor az AGFIS/GAISF elismerte a sárkányhajózást önálló sportágként és képviselőjét az IDBF-et felvette tagjai közé.

 

 

 Mi az a Sárkányhajózás?

 

         A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú  hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt arccal előre ülve egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

 

Kép

 

        A Magyar Sárkányhajó Szövetség, a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) teljes jogú tagja és mint ilyen az IDBF által elismert szervezet, mely Magyarországon a sárkányhajózást irányítja.

 

Kép

 

 

 Forrás: sarkanyhajozas.hu

 

 

Videók